140 yıl önce batmıştı, gizemli geminin sırrı nihayet çözüldü!

SS Nantes Gemisinin Kayıp Enkazı 140 Yıl Sonra Keşfedildi

Dalgıçlar, yaklaşık 140 yıl önce Plymouth açıklarında batan SS Nantes gemisinin enkazını keşfetti. 1888 yılında Alman yelkenli gemisi Theodor Ruger ile çarpışarak sulara gömülen Nantes’ın mürettebatı, batmadan önce gemideki delikleri şiltelerle kapatmaya çalışmıştı. Kazadan yaklaşık on saat sonra gemi tamamen battı ve yalnızca üç kişi kurtulabildi.

Geminin kayıp enkazı, deniz seviyesinden 74 metre aşağıda tespit edildi. 50 yaşındaki eski ordu subayı Dominic Robinson, gemiye ait olduğunu düşündüğü Cunard Steamship Company logosunu taşıyan bir plaka buldu. Ekibiyle birlikte bölgeyi detaylıca inceleyen Robinson, eski çanak çömlek parçaları sayesinde enkazın SS Nantes’a ait olduğunu doğruladı.

Uzun Yıllar Sonra Çözülen Bir Gizem

Denizcilik tarihçisi Dr. Harry Bennett, geminin bir asırdan uzun süre bulunamamasının nedenini, dönemin uydu navigasyonu eksikliğine bağlıyor. Geminin batmadan önce saatlerce sürüklendiğini, bu nedenle tam konumunun belirlenmesinin zorlaştığını ifade ediyor.

Yaklaşık 35 yıldır su altı araştırmaları yapan Robinson, enkazın yerini 2024 yılında yerel bir dalış ekibi tarafından keşfedildiğini belirtti. İngiltere Hidrografi Ofisi’nden alınan bilgiler doğrultusunda geminin 78-79 metre uzunluğunda olduğu ve Cunard plakası taşıdığı kesinleşti.

Robinson, geminin kimliğini belirlemede en büyük ipucunun bu plaka olduğunu vurgulayarak, daha önce batığa yapılan dalışlarda kimliğin tespit edilemediğini, ancak plakanın bu büyük gizemi çözmeye yardımcı olduğunu ifade etti. 140 yıllık kayıp gemi batığı, denizcilik tarihine ışık tutan önemli bir keşif olarak kayıtlara geçti.

Related Posts

Avrupa ‘ısı kubbesi’ alarmı verdi! Sıra Türkiye’de mi?

Avrupa’nın güneyi ve batısında, başta İspanya ve İtalya olmak üzere Yunanistan ve Portekiz’de termometreler 35-40 dereceleri gördü. Uzmanlar “turuncu alarm” verirken; rekor sıcaklıklar “ısı kubbesi” (heat dome) olarak adlandırılan meteorolojik bir olayın sonucu ortaya çıktı. Türkiye’de ise serin havanın sona ermesinin ardından çöl sıcaklarının etkili olması bekleniyor.

ABD ile Kanada, ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett, Kanada’nın ABD’li teknoloji şirketlerini etkileyen Dijital Hizmet Vergisi’ni durdurmasının ardından Washington’un Ottawa yönetimi ile ticaret müzakerelerine “derhal” yeniden başlayacağını bildirdi.

Bakanlıktan Iğdırlı kayısı üreticisinin isyanına inceleme

Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada Iğdır’da bir kayısı üreticisinin, “Iğdır’da kayısının 1 lira, İstanbul’da 120 liraya satıldığını” iddia ettiği paylaşımların ardından inceleme başlattı.

Tutuklu başkan Çalık’ın avukatları iddialara isyan etti

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın avukatları, “Tahliye başvurumuz değerlendirilmeden yürütülen bu medya kampanyasının, yargı organları üzerinde baskı kurmaya ve süreci etkilemeye dönük olduğu açıktır.” dedi.

CHP’li Bağcıoğlu’ndan orman yangınları açıklaması

Yaz ayının etkisini göstermesiyle beraber, yurt genelinde etkili olan yangınlara ilişkin yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “TSK’nın sahip olduğu kapasite daha etkili bir şekilde sistemin içine entegre edilmelidir. Bu sayede sorumlulukların netleştiği, inisiyatifin kaybolmadığı, daha güçlü bir müdahale mekanizması oluşturulabilir” dedi.

Kütahya’da inşaat işçisi elektrik akımına kapıldı: Durumu ağır

Kütahya’nın Yunus Emre Mahallesi’nde bina dış cephe kaplaması için iskele kuran bir işçi, yakınından geçen elektrik hattına temas edince akıma kapılarak ağır yaralandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.