100 yıllık bekleyiş son buldu, bilim insanları nihayet dev kalamarı görüntüledi

Dev Kalamarların Gizemi: Bilim İnsanları İlk Canlı Görüntüyü Yakaladı

Kalamarlar, denizlerin zeki yaratıkları arasında gösteriliyor. Ancak, insanlar tarafından sıkça tüketilen bir deniz ürünü haline geldiler. Özellikle dev kalamarlar, doğada nadir görüldükleri için bilim dünyasında merak konusu olmaya devam ediyor.

Yaklaşık 100 yıl önce balıkçı ağlarına takılan dev bir kalamarın ardından, aynı tür tekrar bulunamamış ve görüntülenememişti. Bugüne kadar genellikle balina sindirim sisteminde bulunan kalıntılar veya ölmekte olan yetişkin bireyler sayesinde varlıkları doğrulanmıştı. Ancak, 7 metre uzunluğundaki dev kalamarın canlı görüntüsüne ulaşılamamıştı.

Dev Kalamarın Canlı Görüntüsü Kaydedildi

9 Mart’ta, Schmidt Ocean Institute’un araştırma gemisi Falkor‘da çalışan bilim insanları, nihayet dev bir kalamarın canlı görüntüsünü kaydetmeyi başardı. Bu birey, henüz yetişkin değildi ve sadece 30 santimetre boyundaydı. Fakat, bu görüntülemenin, canlı olarak kaydedilen ilk görüntü olması büyük bir bilimsel önem taşıyor.

Mesonychoteuthis Hamiltoni adı verilen bu dev kalamarlar, okyanusun 500 ila 1.000 metre derinliklerinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu derinlikte her gün bir kamera indirme teknik olarak mümkün olmadığı için, doğal ortamlarında gözlem yapmak oldukça zor. Bu nedenle, canlı bir bireyin görüntülenmesi, araştırmalar için büyük bir ilerleme olarak kabul ediliyor.

Mesonychoteuthis Hamiltoni türü, yaklaşık yarım ton ağırlığa ulaşabilen devasa yaratıklardır. Büyük boyutlarına rağmen oldukça çevik ve zeki olan bu canlılar, karanlık okyanusun derinliklerinde hızlı bir şekilde hareket edebilir ve gelişmiş kaçış stratejileri kullanabilirler.

Dev kalamarların sırlarını çözmek için yapılan araştırmalar, bu yaratıkların ekosistem içindeki rolünü anlamamıza yardımcı olacaktır. Gelecekte, daha büyük bireylerin görüntülenmesiyle birlikte bu tür hakkında daha fazla detay öğrenilebilir.

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Milli para atlet Muhammet Atıcı’dan altın madalya

Milli atlet Muhammet Atıcı, Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix’inde gülle atma branşında altın madalya kazandı.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

YouTube’dan reklam engelleyicilere yeni darbe

 Google’ın sahibi olduğu YouTube, reklam engelleyici kullananlara yönelik mücadelesini bir adım daha ileri taşıdı.

Kingston yeni nesil harici SSD’lerini piyasaya sürdü

Kingston Technology, XS2000, XS1000 ve XS1000R modellerini kapsayan yenilenmiş XS Serisi SSD’lerini piyasaya sürdü. Yeni tasarımda şirketin maskotu Rex ve “Built on Commitment” sloganı dikkat çekerken, Kingston neredeyse 40 yıllık sektörel …