Kanserle Mücadelede Büyük Bir Adım: Yüzde 34’lük Azalma!

Kanserle Mücadelede Büyük Gelişmeler: Ölüm Oranlarında Yüzde 34 İndiş!

Kanser, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve sağlık alanında büyük sorunlara yol açan bir hastalıktır. Ancak gelişen tıp teknolojisi ve önlem alınmasıyla önlenebilir hale gelmiştir. Amerikan Kanser Derneği’nin verilerine göre, özellikle kolorektal kanser ve rahim ağzı kanseri gibi türlerde artış görülmektedir. Öte yandan, kanserden ölüm oranlarında belirgin bir düşüş yaşanmaktadır.

Kanserden ölüm oranlarında yüzde 34 azalma yaşandı

Kanser, kontrolsüz hücre büyümesiyle karakterize bir hastalıktır. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar ve gelişen tedavi yöntemleri sayesinde ölüm oranlarında yüzde 34’lük bir düşüş kaydedilmiştir. Bu durum, 4,5 milyon ölümün önlendiği anlamına gelmektedir. Bunun sebepleri arasında sigara kullanımının azalması, erken teşhis ve gelişen tedavi yöntemleri yer almaktadır. Amerikan Kanser Derneği’nin tahminlerine göre ise 2025 yılında ABD’de 2 milyon yeni kanser vakası ve 618 bin ölüm görülebilir. Ancak önleyici tedbirler ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla bu rakamların azaltılabileceği belirtilmektedir.

Kanser riskini artıran faktörlere dikkat!

Kanserin oluşumunda genetik faktörler, sigara ve alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, obezite, radyasyon ve zararlı kimyasallar etkili olabilmektedir. Bu sebeplerle kanser oluşumu riski artarken, sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla bu riskler azaltılabilir.

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kansere karşı koruyucudur

Kanserle mücadelede sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol tüketiminden uzak durma, güneşten korunma ve düzenli taramalar önemlidir. Bu alışkanlıklar kanser riskini azaltabilir ve hastalığın erken teşhis edilmesini sağlayabilir.

Kanser taramalarınızı ihmal etmeyin!

Kanser tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri gibi türlerde düzenli taramalar hayati önem taşımaktadır.

Kanser tedavilerindeki yeni gelişmeler

  • Bağışıklık tedavileri ve genetik testler, kanser tedavisinde büyük ilerlemeler sağlamaktadır.
  • Yeni kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri, daha etkili ve yan etkileri az olan tedaviler sunmaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.