ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, eski lider Donald Trump’ın haziran ayında Florida eyaletindeki Mar-a-Lago’daki konutunda Amerikan Federal Soruşturma Ofisi (FBI) tarafından yapılan arama sırasında birtakım evrakları saklamış olabileceğini söylüyor. Bakanlık yetkilileri mahkemeye yaptıkları müracaatta “hükümetin soruşturmasını engellemek için efor gösterilmiş olmasının olası olduğunu” kaydetti. Bakanlık arama sırasında FBI casuslarının depo olarak kullanılan bir odaya girmesinin engellendiğini sav ediyor ve buradan bir kadro dokümanların “gizlice kaçırılmış olabileceğini” kaydediyor. Adalet Bakanlığı’nın 54 sayfalık başvurusu bugün açıklandı ve yarın mahkeme tarafından pahalandırılacak.
‘AVUKATI, KUTULARIN AÇILMASINA MÜSAADE VERMEDİ’
Mahkemeye yapılan müracaatta, bakanlığın karşı istihbarat dairesi lideri Jay Bratt, FBI’ın, arama sırasında Trump takımının, daha evvel yapılan davetlere karşın teslim etmemiş olduğu bir kısım zımnî belgeyi bulmayı başardığını kaydetti. Bratt, “FBI’ın birkaç saat içerisinde, eski liderin avukatı ve başka yardımcılarının teslim ettiğinin iki misli ‘gizli’ damgalı doküman bulmuş olması … bu mevzuda (soruşturmaya) ne ölçüde yardımcı olunduğu konusunda kuşkuya yol açmaktadır” dedi. Belgede haziran ayında yapılan arama konusunda daha geniş detay verilerek “Eski liderin avukatının, açıkça hükümet vazifelilerinin depo olarak kullanılan odada kalan kutulardan hiçbirini açmasına ya da içine bakmasına müsaade vermemesi, görevlilere burada zımnî damgalı rastgele bir doküman kalmadığını doğrulama imkanı tanımaması hayati ehemmiyet taşımaktadır” denildi. Haziran ayındaki aramadan sonra FBI grupları ağustos ayında Trump’ın meskenini basmış ve bir arama daha yapmışlardı.
ABD’de eski liderlerin vazifesi devrederken ellerindeki bütün dokümanları ve elektronik postalarını Ulusal Arşiv isimli kuruma vermeleri gerekiyor. FBI, Trump’ın 2021’in ocak ayında makamından ayrılırken kimi dokümanları kuralları çiğneyerek Beyaz Saray’dan Mar-a-Lago’daki meskenine götürüp götürmediğini soruşturuyor. Adalet Bakanlığı yetkilisi Jay Bratt, Trump’ın şahsî evraklarının ortasında birtakım bâtın evrakların de bulunmuş olmasının “soruşturma kapsamındaki kabahatlerin işlendiğinin kanıtı” olduğunu söylüyor.
TRUMP, DOKÜMANLARIN İADE EDİLMESİ İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU
Trump ise maddeleri çiğnemediğini ve bulunan dokümanların, saklılık kaydı kaldırılmış dokümanlar olduğunu söylüyor. Eski lider ayrıyeten konutundan alınan evrakların tam bir listesinin verilmesi ve arama buyruğu kapsamına girmeyen bütün evrakların kendisine iade edilmesi için mahkemeye de başvurdu. Ama Adalet Bakanlığı yetkilisi Jay Bratt, arama sırasında el konulan evrakların tümünün “eski lidere değil Amerika Birleşik Devletleri’ne ait” olduğunu söylüyor.
Trump’ın avukatları özel hakem niteliğinde bir “tarafsız” hukukçunun atanmasını ve el konulan evrakların ‘başkanlık ayrıcalıkları’ kapsamında eski liderlerin ellerinde tutmasına müsaade verilen dokümanlar olup olmadığını belirlemesini talep etti. Tarafsız hakem hukukçu olağan olarak ceza davalarında savunma avukatının müvekkilini korumakla yükümlü olduğu için birtakım ispatları mahkemeye sunamayacağı durumlarda, ya da kimi ispatların birtakım başka nedenlerle mahkemeye sunulamaması halinde devreye girebiliyor. Adalet Bakanlığı’nın son mahkeme başvurusu Trump’ın avukatlarının yaptığı müracaata cevaben yapıldı. (BBC Türkçe)