Araştırma ortaya koydu: Covid-19’un ‘kalıcı koku kaybıyla’ bağlantısı çözüldü

Biruni Üniversitesi Araştırması, Kalıcı Koku Kaybının DNA Metilasyon Düzeyleri İle İlişkilendirildiğini Ortaya Koydu

Biruni Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Covid-19 geçiren 40 hasta üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, kalıcı koku kaybı yaşayan bireylerin UGT1A1 geninde DNA metilasyon düzeylerinin %14 daha düşük olduğu belirlendi.

Epigenetik Değişiklikler ve Koku Kaybı

Epigenetik, genetik yapıda bir değişiklik olmadan, çevresel etkenlerin genlerin nasıl çalıştığını etkilediği biyolojik mekanizmaları ifade ediyor. Yapılan araştırma bulguları, bu tür değişikliklerin koku kaybıyla bağlantılı olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, DNA metilasyonundaki değişikliklerin biyobelirteç olarak kullanılarak, koku kaybı riski taşıyan bireylerin erken tespit edilebileceğini belirtti. Bu sayede uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalar için daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilebileceği vurgulandı.

“Yenilikçi Tedavi Yaklaşımları İçin Umut Verici Adımlar Atılıyor”

Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Sibel Aslan, DNA metilasyonunun gen ifadesini düzenleyen önemli bir mekanizma olduğunu belirtti.

Araştırmanın, Covid-19 sonrası kalıcı hale gelen koku kaybının sadece virüsün etkisine değil, aynı zamanda epigenetik değişikliklere de bağlı olabileceğini gösterdiğini vurgulayan Aslan, “Bu durum, gelecekte epigenetik tabanlı tedavilerin geliştirilmesi için umut verici bir adım olabilir ve bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Biruni Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi (BAMER) tarafından desteklenen araştırmada Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Dr. Savaş Gür, Prof Dr. Mehmet Dokur, Doc. Dr. Gülsen Meral, Dr. Mehmet Akif Baktır, Dr. Lütfiye Karcıoğlu Batur ve Moleküler Biyolog Zeyneb Nur Akçay ile London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White gibi isimler yer aldı.

Prof. Dr. Kenneth White da London Metropolitan Üniversitesi’nden, “Eğer bu epigenetik değişimler tersine çevrilebilirse, Covid-19’un neden olduğu uzun süreli koku kaybı için yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirilebilir.” açıklamasını yaptı.

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Milli para atlet Muhammet Atıcı’dan altın madalya

Milli atlet Muhammet Atıcı, Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix’inde gülle atma branşında altın madalya kazandı.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

YouTube’dan reklam engelleyicilere yeni darbe

 Google’ın sahibi olduğu YouTube, reklam engelleyici kullananlara yönelik mücadelesini bir adım daha ileri taşıdı.

Kingston yeni nesil harici SSD’lerini piyasaya sürdü

Kingston Technology, XS2000, XS1000 ve XS1000R modellerini kapsayan yenilenmiş XS Serisi SSD’lerini piyasaya sürdü. Yeni tasarımda şirketin maskotu Rex ve “Built on Commitment” sloganı dikkat çekerken, Kingston neredeyse 40 yıllık sektörel …