Asya borsaları haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Asya Borsaları Ticaret Görüşmeleri ve Jeopolitik Gerginliklerle Dalgalı

Asya borsaları, bugün başlayacak olan ve hafta sonuna kadar devam edecek ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izliyor. Bölgede ayrıca Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de yakından takip ediliyor.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, yatırımcıların odak noktası ABD’nin diğer ülkelerle yapacağı ticaret anlaşmalarına dair gelişmelerde bulunuyor.

Asya’da ABD’nin İngiltere ile sınırlı nitelikte bir ticaret anlaşması yapması, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltırken, artan jeopolitik riskler bölge pay piyasalarının seyrini etkiliyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de nisanda ihracat, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi. Çin Gümrükler Genel İdaresi’nin verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolara geriledi ve ülkenin dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çin’in ABD’ye ihracatı yüzde 21 azalırken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2 arttı. Japonya’da ise mart ayında hane halkı harcamaları beklentilerin aksine yüzde 0,4 arttı.

Öte yandan, bölgede Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik dikkatlice takip ediliyor. Hindistan basınında, Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki Hindistan idaresindeki mühimmat depolarına saldırı düzenlediği bildiriliyor.

Bu gelişmelerle Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 yükselerek 37.485 puandan kapandı, Güney Kore’nin Kospi endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle 2.577 puanda günü tamamladı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düşüşle 3.343 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,3 artışla 22.834 puan seviyesinde işlem görüyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 azalarak 79.547 puanda bulunuyor.

Related Posts

Emtia piyasasında tarife belirsizliği

Emtia piyasasında geçen ay ABD’nin tarifelerine ilişkin belirsizliklerle satış baskısı hakim olurken rekor tazeleyen altın pozitif ayrışan az sayıda ürün arasında yer aldı.

Karahan Boğaziçi Üniversitesi’nde konuştu: Belirsizlikler daha yüksek

Finans Zirvesi 2025, Boğaziçi Üniversitesinin ev sahipliğinde, “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla düzenlendi. Para politikası, bankacılık, yatırım dinamikleri, finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm gibi başlıkların ele alındığı zirve …

Türkiye’nin devi iflas etti. Sektörün liderlerindendi

Karadeniz Ereğli merkezli Bektaş Demir Çelik, ekonomik zorluklara yenik düşerek iflas etti. 2004’te Şenol Bektaş tarafından kurulan şirket, 1994’ten bu yana demir çelik sektöründe köklü bir geçmişe sahipti. Yerli yassı çelik ürünlerinin satışı ve …

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir