Muş’ta devletten aldığı makine ve ekipman dayanağıyla kendi lokum üretim tesisini kuran bayan teşebbüsçü Saniye Doğan, 9 bireye istihdam sağlıyor.
2010 yılında gittiği Gaziantep’te ağabeylerinin yanında lokum üretim işinde çalışarak mesleği öğrenen 36 yaşındaki 3 çocuk annesi Saniye Doğan, 2020 yılında geri döndüğü memleketi Muş’ta KOSGEB’den aldığı dayanakla kendi işinin işvereni oldu. KOSGEB’e sunduğu projenin kabul görmesiyle Bulanık ilçesine bağlı Erentepe beldesinde lokum üretim tesisi kuran Doğan, burada 9 bireye istihdam sağladı. Tesiste üretilen lokumlar Türkiye’de birçok ilinin yanı sıra Irak’a da gönderiliyor.
Gaziantep’te 10 yıl kaldığını ve emekçi olarak çalıştığını anlatan Saniye Doğan, şekerleme üretimi üzerine yaptığı proje müracaatının kabul edilmesiyle hayatının değiştiğini söyledi. Devlet takviyesiyle makine aldığını kaydeden Doğan, “Projemiz kabul edildikten sonra makinelerimi aldım. Yaklaşık 2 yıldır burada üretim yapıyorum. İki pişirme, bir de kesim makinem var. İşimi geliştirmeye başladım. İnşallah daha da ilerlerim. Satışlarımız çok hoş. Burada ürettiğimiz lokum, sucuk ve şekerleme çeşitlerini Diyarbakır, Van, Bitlis, Ağrı, İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin üzere vilayetlerin yanı sıra Irak’a da gönderiyoruz” dedi
Devlet dayanağı ile kurduğu iş yeri sayesinde işveren olduğunu aktaran 36 yaşındaki Doğan, “Burada 9 kişi çalışıyor. Günde 1,5 ton üretim yapıyoruz. Devletimizin takviyesi olmadan bu tesisi kurmak mümkün değildi. Şu anda tesisimizde aktif olarak üretim yapıyoruz. Önümüzdeki devirlerde katkı aldığım taktirde kapasiteyi daha da genişletmek istiyorum” tabirlerini kullandı.
Tesiste ustabaşı olarak çalışan Abdulhalim Doğan ise 15 yıl Gaziantep’te lokum fabrikalarında çalıştığını belirterek, “Saniye Doğan, burada lokum tesisi açtıktan sonra beni buraya çağırdı ve birlikte çalışmamızı istedi. 2 yıldır burada ustabaşı olarak çalışıyorum. Birlikte çalıştığım arkadaşlara hem işi öğretiyorum hem de aile bütçelerine katkı sağlamalarına yardımcı oluyorum” diye konuştu. – MUŞ