El Temizliğinde Sabunlar mı Daha Başarılıdır Yoksa El Dezenfektanları mı?

Gün içinde ellerimiz, gözle göremediğimiz bakteri, mikrop ve virüslerle temas halindedir. Bunları ortadan kaldırmak için ise 2 farklı yolumuz vardır.

Gelin, sabunun mu yoksa el dezenfektanının mı daha doğru bir tercih olduğuna bakalım.

Ellerimizi sabunla yıkamaktan ziyade el dezenfektanı kullanmak çok daha kolay bir yoldur.

Ancak yeterli alkol içeriğine sahip olan el dezenfektanları bile her türlü bakteri ve virüsü ortadan kaldıramaz. Sabun ve su, çeşitli yaygın hastalıklara neden olan mikropların yok edilmesi noktasında çok daha etkilidir.

Ayrıca sabun, bakterileri ve koronavirüslerden bile daha güçlü olan diğer virüsleri bile temizler. Öte yandan el dezenfektanları, çok az sürülürse ya da tamamen kurumadan silinirse etkisiz olur.

Yine bir çalışmaya göre ellerini temizlemek için el dezenfektanı kullandığını söyleyen kişilerin vücudunda, pestisit düzeylerinin arttığı görülmüştür.

Akan su ile birleştirilen sabun, mikropları elimizden uzaklaştırmanın açık ara en iyi yoludur.

Bunun nedeni sabun moleküllerinin, bazı bakteri ve virüslerin yüzey zarlarını yok etmede çok etkili olmasıdır. Ayrıca ellerin köpürtülmesi; kir, yağ ve mikropların akan su altında akıp gitmesine neden olan bir sürtünme yaratır.

Özetle el dezenfektanları, kullanım açısından daha pratik olsa da bunun yerine su ve sabun kullanmak, sağlığımız noktasında çok daha doğru bir tercih olacaktır. 

Kaynaklar: TED-Ed, UCI Health

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx