Elon Musk’ın 1453 yazısıyla paylaştığı çizimi paylaşması sonrasında toplumsal medya hem yansılara hem de sorular üzerinden tartışmalar başlamıştı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet Gazetesi’ndeki yazısında Musk’ın geçen günlerde yaptığı paylaşımını kıymetlendirdi.
İstanbul’un fethinde Kerkeporta’nın kilitlenmesinin unutulmasından ötürü Türk ordusunun içeri girdiği kıssasını en son Stefan Zweig’ın yazdığını belirten Ortaylı, “İstanbul, dayanılmaz bir askeri hazırlık sürecinin akabinde fethedildi. O denli kolay olmadı” dedi.
İlber Ortaylı ayrıyeten Elon Musk için de “Elon Musk, bildiğiniz üzere dünya ile dalga geçen bir para babası. Bu tiplerin ince tarih, ideoloji ve edebiyat bilgisine sahip olduklarını düşünmeyelim” sözlerini kullandı.
— Elon Musk (@elonmusk) June 17, 2022
İlber Ortaylı’nın yazısında ilgili kısım şöyle:
“GÜNDELİK AMERİKAN ŞAKASI”
“Bu Elon Musk’ın esprisi gündelik bir Amerikan şakasıdır; bu üzere şeyleri severler. Ne Yunanlarla ne de Türklerle fazla bir ilgisi olduğunu düşünmeyelim. Elon Musk ile dünyanın rastgele bir yerindeki bir Ortodoks papazının yahut rastgele bir Hıristiyan başlı münevverin birebir torbaya giremeyeceği açıktır. Amerikalıdır, mali piyasanın başkanıdır; bu bakımdan üzerine bizde yapıldığı üzere sayfa sayfa yazılar yazmanın alemi yoktur.
Kerkeporta’nın kilitlenmesinin unutulmasından ötürü Türk ordusunun içeri girdiğini düşünmek çok saf bir anlayış olur. İstanbul’u 200–300 bin kişilik bir ordunun kuşattığına inanmak da birebir derecede bir saflıktır. Bu kadar kalabalık bir orduyu besleyecek bir alan değil orası. Hafazanallah ordunun besinini temin etseniz; artta bıraktığı cüruf ve kirlenmeden hastalık çıkardı.
Bu kuşatma birinci olarak ateşli silahların hâkim olduğu bir ordunun ve onun genç mareşalinin dehasıdır. İstanbul bugün fethin izlerini çoktan tarihe kazıdı. Artık asıl, İstanbul’un uğraşması gereken bugünün istilalarıdır. Bu sonuncular büyük kentin hayatını bir vakittir altüst etmeye başladılar ve tahribat devam ediyor. Gereken iktisadi, mali ve imar tertibini sağlayan önlemler alınmazsa çok daha dokunaklı sonuçlar ortaya çıkar.”