IMF’den kritik Türkiye raporu: Dolar tahmini 45 lirayı aştı

IMF, Türkiye İçin Büyüme ve Kur Beklentilerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin büyüme, enflasyon ve kur beklentilerini güncelledi ve Orta Vadeli Program (OVP) tahminleri arasında önemli farklar ortaya çıktı. IMF’nin Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, hükümetin 2025 yılı için OVP’de öngördüğü yüzde 4’lük büyüme, IMF tarafından yüzde 2.7 olarak tahmin edildi. Bu tahminler, Ekim 2024 tahminlerine göre daha olumsuz bir tabloyu ortaya koyuyor.

OVP 3 Ayda 1 Güncellenmeli

IMF’nin raporunda, Türk Lirası karşısında doların değeri de büyük değişiklikler gösteriyor. Bu yıl için 1.5 lira, gelecek yıl için ise 5 lira artış öngörülüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez’e göre, 2025 yılı sonunda dolar kurunun 45.2 seviyesine ulaşabileceği hesaplanıyor. IMF’nin ise bu yıl için ortalama kur tahmini 41.8 TL olarak belirlendi.

Eğilmez, OVP’nin büyüme, enflasyon ve kur beklentilerinin gerçekçilikten uzak olduğunu belirterek, OVP’nin 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğini vurguladı. En dikkat çeken nokta ise IMF’nin Türkiye’nin enflasyon durumunda yaşanan bozulma. IMF, Türkiye’nin 2025 enflasyon tahminini önceki rapora göre 7 puan artırarak yüzde 31 olarak güncelledi. Ancak hükümetin OVP’deki hedefi yüzde 17.5 iken, Merkez Bankası’nın ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 24 olarak revize edildi.

IMF’ye Göre Türkiye 2022’de ‘Sürünen Kur’a Geçti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Koşullar TCMB’nin kuru önemli ölçüde yönettiği bir süreç gerektiriyor” açıklamasıyla kontrollü kur politikasının uygulandığını duyurdu. IMF ise Türkiye’nin 2023’ten bu yana sürünen kur (kontrollü yükselen) rejimini benimsediğini belirtiyor. IMF’nin raporunda, Türkiye’nin uyguladığı kur politikası ‘sürünen kur’ kategorisinde değerlendiriliyor.

Related Posts

Trump kafayı Fed’e taktı: Faiz oranını düşürmeli

ABD’nin Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkede benzin ve gıda fiyatlarının düşüşte olduğunu vurgulayarak ABD Merkez Bankası’na (Fed) faiz indirimi çağrısında bulundu.

Ne altın ne dolar bir ayda yüzde 60 kazandırdı: İşte ilk 10

Nisan ayında hem küresel piyasalarda hem de yurtiçinde Borsa İstanbul’da dalgalı seyir yaşanırken, BİST 100 endeksi yüzde 6 geriledi. Ancak bazı hisseler yatırımcısına yüzde 60’a varan kazanç sağladı. İşte nisanın en çok yükselen ve düşen hisseleri ile öne çıkan sektör performansları…

TPAO’dan Avrupa’da ilk yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Budapeşte’de Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.

Merkez bankaları yoğun bir mayıs ayına hazırlanıyor

Dünya ekonomisinde ABD’nin korumacı ticaret politikasının etkileri varlığını sürdürürken, birçok merkez bankası para politikalarını belirlemede son küresel ekonomik gelişmelerin etkisiyle temkinli davranıyor.

İşsiz sayısı son 11 yılın zirvesinde

TÜİK, martta işsizliğin 0.3 düşüşle % 7.9 olarak gerçekleştiğini duyurdu. DİSK Araştırma Merkezi ise geniş tanımlı işsizliğin % 28.8’e ulaştığını belirtti. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Çin’in üç büyük havayolu şirketinden zarar bilançosu

Çin’in devlete ait üç büyük havayolu şirketinin ilk çeyrek zararları, geçen yılın aynı çeyreğine göre derinleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir