Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

TSMC’nin 2nm Çipi Yılın İkinci Yarısında Seri Üretime Geçecek

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company’nin (TSMC) 2nm mimarisine sahip çipinin yılın ikinci yarısında seri üretime geçilmesi bekleniyor. Firma, bu adımın performans ve verimlilik açısından önemli bir ilerleme olacağını ve teknolojik anlamda bir sıçrama yaşanabileceğini belirtiyor.

Mikroçipler, günlük hayatımızda kullandığımız tüm elektronik cihazlarda bulunmaktadır; akıllı telefonlardan ev aletlerine kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkarlar. Bu mikroçipler, milyarlarca transistör içererek elektronik cihazların işlevselliğini sağlarlar. Bu mikroskobik devreler, silikon gibi malzemelerin katmanlanması ve aşındırılmasıyla oluşturulmaktadır.

Genel olarak, bir çipteki transistör sayısı arttıkça, çipin hızı ve gücü de artar. Bu sebeple mikroçip endüstrisi, daha fazla transistörü daha küçük bir alana sığdırmak için sürekli olarak çalışmalar yapmaktadır. Çiplerin boyutları nanometre cinsinden ölçülmekte olup, küçüldükçe cihazların enerji verimliliğinin arttığı gözlemlenmektedir.

TSMC’nin 2nm teknolojisi, önceki nesil 3nm yongalara kıyasla %15 daha fazla transistör yoğunluğuna sahiptir. Bu durum, cihazların daha hızlı çalışmasını, daha az enerji tüketmesini ve karmaşık görevleri daha verimli bir şekilde yerine getirmesini sağlar. 2nm teknolojisi ile hesaplama hızında %10 – %15 arası artış ve güç tüketiminde %20 – 30 arası bir azalma sağlanmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde TSMC, ABD’de beş yeni fabrika inşa etmek için 100 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Ancak, bazı yetkililer, bu durumun adanın güvenliğini tehlikeye atabileceğinden endişe duyarak, 2nm çiplerin Tayvan dışında üretilip üretilemeyeceği konusunda kararsızlıklarını dile getirmişlerdir.

TSMC’nin gelişmiş mikroçipleri, Apple’ın A serisi işlemcileri, NVidia’nın GPU’ları, Ryzen ve EPYC işlemcileri gibi pek çok teknoloji devi tarafından kullanılmaktadır. Bu ileri teknoloji sayesinde, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler daha yüksek performans ve daha uzun pil ömrüne sahip olabilir. Bu da, güçlü işlemcilere sahip daha hafif ve küçük cihazların geleceğini işaret etmektedir.

2nm çiplere sahip cihazlar, güçlü performansları ve uzun pil ömürleriyle dikkat çekmektedir. Bu sayede, bugünlerde bir günlük olan akıllı telefon şarj süreleri de önemli ölçüde azalabilir.

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Milli para atlet Muhammet Atıcı’dan altın madalya

Milli atlet Muhammet Atıcı, Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix’inde gülle atma branşında altın madalya kazandı.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

YouTube’dan reklam engelleyicilere yeni darbe

 Google’ın sahibi olduğu YouTube, reklam engelleyici kullananlara yönelik mücadelesini bir adım daha ileri taşıdı.

Kingston yeni nesil harici SSD’lerini piyasaya sürdü

Kingston Technology, XS2000, XS1000 ve XS1000R modellerini kapsayan yenilenmiş XS Serisi SSD’lerini piyasaya sürdü. Yeni tasarımda şirketin maskotu Rex ve “Built on Commitment” sloganı dikkat çekerken, Kingston neredeyse 40 yıllık sektörel …