Tüm hesapları altüst eden keşif! Bilim adamları uzayda oksijen buldu…

Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: İlk Galaksiler Beklenenden Çok Daha Hızlı Gelişti!

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir keşif, evrenin başlangıcında galaksilerin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde geliştiğini ortaya koydu.

JAMES WEBB TELESKOPU, 13,4 MİLYAR YIL ÖNCESİNDEKİ IŞIĞI YAKALADI

CNN International’ın aktardığı habere göre, JADES-GS-z14-0 adındaki bu devasa ve parlak galaksi, Ocak 2024’te James Webb Uzay Teleskobu tarafından keşfedildi.

Webb’in kızılötesi gözlemleri sayesinde, bilim insanları Büyük Patlama’dan sadece 300 milyon yıl sonra oluşan bu galaksiyi gözlemleyebildi.

Şili’deki Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskobu ile yapılan ek gözlemler, galaksinin içinde oksijen ve ağır metaller bulunduğunu ortaya çıkardı.

Erken dönemde bu elementleri tespit etmek, gökbilimcileri şaşırttı.

GÖKBİLİMCİLER: ‘BEKLENENDEN ÇOK DAHA HIZLI GERÇEKLEŞİYOR’

Keşfin detayları The Astrophysical Journal dergisinde yayımlandı. Çalışmanın lider yazarı ve Leiden Üniversitesi’nden gökbilimci Sander Schouws, bulguları şu şekilde yorumladı:

“Bu, beklenmedik bir yerde yetişkin bir birey bulmak gibidir. Sonuçlar, galaksinin hızlı bir şekilde oluştuğunu ve büyüdüğünü gösteriyor. Bu, galaksilerin evrenin ilk günlerinde beklenenden çok daha hızlı bir şekilde geliştiğine dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.”

EN PARLAK ÜÇÜNCÜ GALAKSİ!

JADES-GS-z14-0, sadece uzak olmasıyla değil aynı zamanda parlaklığıyla da dikkat çekiyor. James Webb Teleskobu tarafından incelenen 700 uzak galaksi arasında, en uzak olmasına rağmen en parlak üçüncü galaksi olarak belirlendi.

Ancak, bilim insanları ilk dönemdeki galaksilerin daha küçük ve soluk olmasını bekliyordu. Schouws, durumu şu şekilde açıkladı:

“Erken evrenin galaksileri, Hubble ve JWST’nin ortaya koyduğu bilinen galaksilerden çok farklı. Daha kompakt, gaz açısından zengin ve dağınık bir görünüme sahipler. Koşullar çok daha aşırı çünkü büyük miktarda yıldız hızla küçük bir alanda oluşuyor.”

Bu keşif, evrenin ilk dönemlerindeki galaksi oluşum süreçleri hakkında yeni sorular gündeme getirirken, galaksilerin neden bu kadar hızlı evrimleştiğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Milli para atlet Muhammet Atıcı’dan altın madalya

Milli atlet Muhammet Atıcı, Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix’inde gülle atma branşında altın madalya kazandı.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

YouTube’dan reklam engelleyicilere yeni darbe

 Google’ın sahibi olduğu YouTube, reklam engelleyici kullananlara yönelik mücadelesini bir adım daha ileri taşıdı.

Kingston yeni nesil harici SSD’lerini piyasaya sürdü

Kingston Technology, XS2000, XS1000 ve XS1000R modellerini kapsayan yenilenmiş XS Serisi SSD’lerini piyasaya sürdü. Yeni tasarımda şirketin maskotu Rex ve “Built on Commitment” sloganı dikkat çekerken, Kingston neredeyse 40 yıllık sektörel …